Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, fontos lenne!

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
Egy kristályvízmentes só telített oldata 100°C-on 68,58 tömegszázalékos. 40°C-on 200g vízben 40,42 g oldódik fel ebből a sóból. Az oldott anyag hány %-a kristályosodik ki, ha az oldatot 100°C-ról 40°C-ra hűtjük?

Mennyi annak a savnak a moláris tömege, amely 31,41 m/m%-os, 2,22 g/cm3 sűrűségű oldatának anyagmennyiség-koncentrációja 3,56 mol/dm3?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Induljunk ki a keverési egyenletből:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
Ezt átírhatjuk sókiválásra is:
`m_1*w_1 - m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

`w_1 = 0,6858`
`w_2 = 40.42/240.42 = 0.1681`
Vegyünk 100g oldatot:
`100*0.6858 - x*1 = (100-x)*0.1681`
`x=62.23`
Eredetileg 68.58g volt benne, tehát a `62.23/68.58 = 90,74%`-a kristályosodik ki
Módosítva: 5 éve
1