Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam meg?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1234
A kristályvizes réz (II)-klorid 75,40 g-jából 250,0 cm 3 oldatot készítettünk (sűrűsége 1,180
g/cm3), és így a fém-kloridra nézve 18,24 tömegszázalékos oldatot nyertünk.
a) Mennyi a készített oldat anyagmennyiség-koncentrációja?
b) Hány kristályvízzel kristályosodik a réz (II)-klorid?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`m = 75.4g` `CuCl_2`
`m_(oldat)= 295g`
b,
Induljunk ki a keverési egyenletből:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
A kristályvizes só w1 értéke felírható úgy, mint a vízmentes só, illetve a kristályvizes só hányadosaként:
`w_1 = 134.5/(134.5+18x)`
`134.5/(134.5+18x)*75.4 + 0 = 295*0.1824`
melyből x=3, tehát a képlet: `CuCl_2 * 3H_2O`
a,
`n/(n%) = 0.5606/(0.5606+12.2) = 4,393%`
0