Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam meg?

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
4 dm 3 10 tömegszázalékos és 1,08 g/cm 3 sűrűségű oldat készítéséhez hány dm 3 5
tömegszázalékos, 1,05 g/cm 3 sűrűségű és hány dm 3 25 tömeg%-os, 1,18 g/cm 3 sűrűségű
oldatot kell elegyíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Induljunk ki a keverési egyenletből:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
Behelyettesítve az egyenletbe:
`m_1 + m_2 = 4320g`
`m_1*0,05 + m_2*0,25 = 4320*0,1`
az egyenletrendszer megoldásai: `m_1=3240g` `m_2=1080g`
a sűrűségértékekbe visszahelyettesítve:
`V_1 = (m_1)/(1,05) = 810/(1.05) = 3,09dm^3`
`V_2 = (m_2)/(1,18) = 0,915dm^3`
0