Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2229
Hány éves most az az ember, aki 5 év mulva kétszer annyi idős lesz, mint 10 évvel ezelőtt?
Valaki légyszi levezeti?:D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, :(
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
5x+5=2x-10 /-x
5=x-10 /+10
15=x

1

Most az ember x éves, öt év múlva x+5 éves lesz, 10 éve x-10 éves volt.

Felírható egyenlet:

2(x-10) = x+5

2x-20 = x+5

x = 25

Ellenőrzés:

25 éves az ember, 5 év múlva 30 lesz, 10 éve pedig 15 volt, ez épp feleannyi.

Az emberünk 25 éves.
0