Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Töri

30
Segitsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
A 19. század második felében egyre inkább meggyengülő Oszmán Birodalmat „Európa beteg emberének” nevezték. Ezt kihasználva a balkáni népek felkeléseket robbantottak ki, és sikerült lerázni magukról az oszmán fennhatóságot. A harcok végére több állam visszanyerte függetlenségét (például a Szerb Királyság, Bolgár Királyság). Az Oszmán Birodalom visszaszorulását kihasználva Oroszország kiterjesztette befolyását a Balkánra. Az orosz uralkodók az itt élő szláv népek és az ortodox keresztények védelmezőjeként léptek fel. Legfőbb céljuk az volt, hogy Oroszország kijuthasson a törökök által ellenőrzött tengerszorosokon a Földközi-tenger térségébe.

0

A Balkánt Európa puskaporos hordójának is szokás nevezni. Az ókori Rómától kezdődően a világháborúkon át a közelmúltban befejezett, az egykori Jugoszlávia területén lezajlott háborúkig folyamatosan zavargások, etnikai villongások, harcok dúltak, a nagyhatalmak ütközőzónája volt. Ha jónak gondolod a választ, kérlek jelöld megoldásnak!
Módosítva: 1 hete
0