Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
712
Határozd meg a kör egyenletét, ha középpontja= C(-1;-5) és érinti az 'x' tengelyt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kor, egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a kör érinti az x tengelyt akkor a sugara pontosan 5 lesz. Ez azért van mert a középpont (C) y koordinátája -5 tehát a távolsága x tengelytől 5 egység. Ha lerajzolod meg fogod látni. Innen egyszerű az egyenlet felírása:
(x-(-1))2+ (y-(-5))2= 52
Tehát
(x+1)2+(y+5)2=25
1