Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika - 2 feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Kedves mindenki!

A kovetkezoben kernek segitseget:


1.
Egy ragugumiautomata csak 1 es 2Ft-os penzermet fogad el. Hanyfele sorrendben dobalhatjuk be az ermeket, ha a ragugumi
1Ft-ba,
2Ft-ba,
3, 4, 5Ft stb kerul?

Itt mi a halmaz? Egy meghatarozatlan elemszamu halmaz ami 1 es 2Ftos ermekbol all? Vagy egy ketelemu halmaz 1 es 2Ftossal. Gondolo. Az utobbi, es akkor ket 1Ftos erme felteszem ugyanannak az elemnek szamit, szoval ismetles nelkuli, es a 2 elemunket mindig fel kell hasznalni - kiveve amikor nem lehet (?), pld amikor a ragogumi 1Ftba kerul, ergo ismetles nelkul permutacio?
Logikusan gondolkozva viszont nem jon ki, mert szamit az ar. Ezek a bedobasi lehetosegek vannak:
1Ftba kerul -> 1Ft = 1
2Ftba kerul -> 1Ft, 1Ft vagy 2Ft = 2
3Ftba kerul -> 1, 1, 1 vagy 1, 2 vagy 2, 1 = 3
4Ftba kerul -> 1, 1, 1, 1 vagy 1, 1, 2 vagy 1, 2, 1 vagy 2, 1, 1 vagy 2, 2 = 4
5Ftba kerul -> 1, 1, 1, 1, 1 vagy 1, 1, 1, 2 vagy 1, 1, 2, 1 vagy 1, 2, 1, 1 vagy 2, 1, 1, 1 vagy 2, 2, 1 vagy 2, 1, 2 vagy 1, 2, 2 = 8

Szoval mi akar ez lenne pontosan? Ez nem illik semmibe. Vagy mit rontok el?



2. Az osztalybol lanyok es fiuk kulonfele sorrendben ulhetnek le egymas melle, ugy, hogy fiuk nem ulhetnek egymas melle.

Hanyfelekeppen ulhetnek le, ha:
1db szek,
2db szek,
3, 4, 5db szek talalhato egy sorban?

Itt sem ertem a halmaz szamossagat, hiszen nincs megadva (hany darab tanulo), se a sorok szama nincs megadva. Szoval az elso esetben, ahol 1db szek van egy sorban, akkor annyi sorunk van, ahany tanulo, vagy egy szek van osszesen? Es ha egy szek van osszesen, akkor minden egyes eset, amikor mas ul rajta az egy kulon megoldas, vagy a megoldas egyszeruen 1, mert csak 1 szek van?

Gyanitom, hogy valami infom hianyzik ehhez, segitenem kene a megoldasban valakinek, de mintha ezek nem tipikus kombinatorikai feladatok lennenek hm. Nekem sajnos mar regen volt. Van barkinek valami otlete?

Koszonom!


/Andras
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt hiszem megvan, Fibonaccira akarnek ezek ravezetni, es gondolom az ismetleses permutacioval valo osszefuggest kell felfedezni.

Koszonom mindenkinek, aki elolvasta, elnezest, ha kicsit felrevezeto voltam, nekem sem volt meg minden infom.
0