Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
Teljesen lemaradtam az online oktatás alatt a kémiával és nem értem a feladatot. Viszont, egyest sem szeretnék kapni, mert nincs kész a házim. Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A vonalábrás értelmezésben minden töréspontban egy szénatom található, annyi hidrogénnel, amennyivel meg lesz a négyes vegyértéke.
Ha nagyon összezavarnak ezek az ábrák, akkor az alábbi módon kellene felrajzolnod őket (ha zárójelet látsz, akkor a kapcsolódó csoport térben alatta, vagy felette található):
a, `CH_2=CH-COOH`
b, `CH_3-CH(CH_3)-COOH`
c, `CH_3-(CH_2)_7-CH=CH-(CH_2)_7-COOH`
d, `C_6H_5-COOH`
e, `HOOC-COOH`
f, `HOOC-CH_2-CH_2-COOH`
g, `HOOC-CH_2-CH_2-CH_2-CH_2-COOH`

Ha meg van adva egy molekula (szabályos) neve, azzal a konstitúcióját is megadják.
Tekintsük meg a 2-metilprop-2-énsavat. Hiába tűnhet hosszú, bonyolult képletet, igazából négy kulcs információt hordoz egyedül:
- tartalmazza a "prop" tagot, tehát tudjuk, hogy a leghosszabb szénlánc három szénatomos
`CH_3-CH_2-CH_3`˙
A molekula "sav"-ra végződik, tehát tudjuk, hogy az első szénatomról egy karboxilcsoport lóg le (COOH)
`CH_3-CH_2-COOH`˙
- a "prop" tagot "én" követi, tehát tudjuk, hogy lesz a molekulában egy kettős kötés, mely a 2-es számú szénatomról fog lelógni
`CH_2=CH-COOH`˙
- látjuk, hogy a molekula tartalmaz egy metilcsoportot, mely szintén a kettes szénatomról lóg le
`CH_3-CH(CH_3)-COOH`˙
Ez alapján a logika alapján egy szabályos névből fel tudjuk rajzolni a molekulát. Csupán az elnevezés szabályait kell ismerni hozzá, melynek érdemes utánaolvasni
Módosítva: 5 éve
0