Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1511
A parkolóba autók és motorok vannak. Összesen 25 kormány és 66 kerék van. Hány autó és motor van a garázsban ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
25 kormány = 25 jármű
Legyen motor: x
Autó: y

x+y=25
2x+4y=66 (mert 2 kereke van a kotornak, autónak 4)

Első egyenletből kifejezzük az y értékét
x+y=25 /-x
y=25-x

Behelyettesítés:
2x+4(25-x)=66
2x+100-4x=66
-2x+100=66 /-100
-2x=-34 /:(-2)
x=17

x a motor volt, azaz 17 motor van és 25-17=8 autó.

Ellenőrzés:
17+8=25

17*2+8*4=34+32=66
A megoldás helyes
0