Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
580
Összeöntünk 48,3 cm3 0,0355 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid-oldatot és 28,2 cm3 11,95 pH-jú kalcium-hidroxid-oldatot, majd az egészet 250,0 cm3 térfogatra hígítjuk. Mennyi lesz az így keletkező oldat pH-ja?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Meghatározhatom először pOH értékét, ami
`-log[OH^-]`
`11,95 pH → 0,00891((mol)/(dm^3)) OH^-`
`n_(OH) = 0,0483*0,0355 + 0,00891*0,0282 = 0,001966mol `
`c = n/V = (0,001966) / (0,25) = 0,00786((mol)/(dm^3))`
`pOH = -log(0,00789) = 1,10 → pH = 14-pOH = 12,9`
0