Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
407
Összeöntünk 42,8 cm3 0,0152 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid-oldatot és 24,2 cm3 11,22 pH-jú kalcium-hidroxid-oldatot, majd az egészet 250,0 cm3 térfogatra hígítjuk. Mennyi lesz az így keletkező oldat pH-ja?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Meghatározhatom először pOH értékét, ami
`-log[OH^-]`
`11,22 pH → 0,00166((mol)/(dm^3)) OH^-`
`n_(OH) = 0,0428*0,00152 + 0,00166*0,0242 = 0,000105mol `
`c = n/V = (0,000105) / (0,25) = 0,000421((mol)/(dm^3))`
`pOH = -log(0,000421) = 3,38 → pH = 14-pOH = 10,6`
0