Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia alkinek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
481
A 2-es és a 3-as feladatra lenne szükségem. Valaki tudna segíteni?☺️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, légyszi
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2.
a,`CH_3-CH(CH_3)-C≡CH + H_2 → CH_3-CH(CH_3)-CH=CH_2` → `CH_3-CH(CH_3)-CH2-CH_3`
b,`CH_3-C≡C-CH_3 → CH_3-CH=CH-CH_3`
c,`CH_3-CH_2-C≡CH → CH_3-CH_2-C(Br)=CH(Br)`
d,`HC≡C-CH3`
e,`HC≡C-CH3 + H_2O → H2C=C(OH)-CH_3 ↔`
f,`HC≡CH`
3.
Alkin égésének általános egyenlete:
`CnH_(2n-2) + (3n-1)/2 O_2 → nCO_2 + (n-1)H_2O`
120g alkin anyagmennyisége felírható az általános képletből:
`CnH_(2n-2) → M = 14n-2 →
(120)/(14n-2)=n`
Tudjuk, hogy ebből 108g víz keletkezik
`n_(víz) = 108/18 = 6mol`
`(n-1)*(120)/(14n-2) = 6`
ebből `n=3`
Keresett alkin a propin `HC≡C-CH3`
Módosítva: 5 éve
0