Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

869
A kémcsőben kálium-jodidos jódoldat (Lugol-oldat) van. 4-5 csepp keményítőoldatot csepegtessünk a kémcsőbe. Ezután a kémcső tartalmát osszuk két kb. egyenlő részre. Az egyik oldatot (1. kémcső) melegítsük meg! A másik részlethez (2. kémcső) öntsünk azonos térfogatú nátrium-hidroxid-oldatot, majd megfigyelés után ugyanannyi sósavat! Írja le megfigyeléseit és az észlelt változások magyarázatát! Írja le a reakcióegyenleteket is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A keményítő amilózhélixének belsejébe pontosan befér a jódmolekula. Ebben az új környezetben gyenge van der Waals vonzás rögzíti őket, ez hatással van az elektronszerkezetre és az elnyelt fény hullámhosszára, a hélix belsejében sok nagy elektronegativitású „O” található; ezek polarizálják a I2 elektronfelhőjét; emiatt a I2 könnyebben gerjeszthető lesz; az oldat színe mélyül). Melegítés hatására a jódmolekulák kidiffundálnak a hőmozgás miatt szétzilálódott hélixből, tehát a kékes szín megszűnik, a reakció megfordul.

A jód alapvetően egy apoláris anyag, ezért vízben nem oldódik jól.
`I_2` + `H_2O` ⇌ `HI` + `HOI`
Jelentősen megnő az oldódás, ha a rendszerhez lúgot adunk:
`I_2` + `2` `NaOH` = `2` `IO^_` + `Na^+`
A hipojodid ion színe opálos, sárgás, ezért az oldat barnás színe "felhígul"; halvány sárgává, alig észrevehető elszíneződéstől eltekintve színtelenné válik
Ha visszasavanyítjuk rendszert, akkor a hatás eltűnik, a hipojodid ionok visszaalakulnak elemi jóddá (egyensúlyi reakció lévén)
( a helyzet bonyolultabb, hiszen a hipojodid ion diszproporcionál `IO_3^-`-ra és jodidionra, de a jelenség megértése szempontjából ez lényegtelen)
Módosítva: 3 éve
1