Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
640
Zárt edényben 0,245 dm3 térfogatú standardállapotú klórgáz van, tovabbá annyi hidrogén van, amennyit 8,32 g cink fölöslegben vett kénsavval fejleszt, és annyi oxigén, amennyi 50 g 8 tömeg%-os hidrogén-peroxid bomlásakor keletkezik. Elektromos szikra hatására két reakció játszódik le. Hány tömeg%-os az így kapott sósav?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Cl_2` + `H_2` = `2` `HCl`
`H_2` + `0.5` `O_2` = `H_2O`
`n_(Cl_2)` = `(0.245dm^3)/(24.5((dm^3)/(mol))` = `0.01mol`
`Zn` + `2HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`
`n_(H_2)` = `(8.32g)/(65,4g/(mol))` = `0.127mol`
`H_2O_2` = `H_2O` + `0,5 O_2`
`n_(O_2)` = `4/34` = `0.118mol`
Mivel két reakció zajlik le, ezért feltételezhetjük, hogy az összes klór elfogy, és a maradék hidrogén pedig oxigénné ég el.
így keletkezik: `0.02` `mol` `HCl`, illetve `0.117` `mol` `H_2O`
`w` = `(0.73)/2.106` = `34,7%`
0