Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika

380
1.A vonat csomagtartójához hosszú fonalat erősíteni, melynek másik végére egy nehezéket kötünk. Mi történik az így kapott infóval, ha a vonat elindul, fékez, illetve kanyarodik? Magyarázd meg miért!
2.Miért kell kapaszkodni a mozgó járműveken álló utasoknak?
3.Miért szorul nyelvre a kalapács feje, ha a nyél végét a földhöz ütögetjük?
4. Miért repülnek ki a por- vagy vízrészecskék, ha egy szőnyeget vagy egy nedves ruhát rázunk?
5.Mennyi 3dm³ 4₈ *C-os víz tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az első 4-re mindre az a válasz, hogy tehetetlenség.
1. (Egyébként nem "infó", hanem inga.) Amikor elindul a vonat (vagy pl. kocsi), akkor az inga hátrafelé mozdul el, mert a tehetetlenség miatt a nehezék meg akarja tartani eredeti állapotát. Ha fékez, akkor meg előre mozdul, mert megint csak a tehetetlenség miatt meg akarja tartani eredeti mozgásállapotát, ami most már az volt, hogy megy előre. Amikor kanyarodik, akkor meg ellenkező irányba oldalra mozdul el, ugyanazon okból.

2. Itt is ha nem kapaszkodnánk, akkor mondjuk fékezéskor a testünk megtartaná eredeti mozgásállapotát, vagyis előre mozdulna tovább, és ettől elesnénk.

3. (Nem nyelv, hanem nyél.) A kalapács feje a nyéllel együtt eredetileg a talaj felé mozog, és amikor a nyelet a talaj megállítja, a fej meg akarná tartani eredeti mozgásállapotát, ezért tovább menne a talaj felé, így rászorul a nyélre.

4. Ugyanaz most is: megtartják eredeti mozgásállapotukat a tehetetlenség miatt.

5. A víz sűrűsége 4“C-on a legnagyobb, kereken 1 kg/dm³. Akkor pedig 3 dm³ tömege ... kitalálod, ugye?0