Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
487
Valaki letudná nekem vezetni, hogy ez az eredmény hogyan jön ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Elöszőr közös nevező
7810*36/25560*36=11*25560/36*25560
Szorzás elvégzése
28160/920160=281160/920160
281160=281160
Remélem érthető

-1

Ez egy egyszerűsítés. A számláló és a nevező is el lett osztva 710-el, de a tört értéke NEM változott.
Módosítva: 5 éve
0

Bocsánat, nem fogalmaztam érthetően, a feladat az volt, hogy egyszerűsítem a törtet a (7810/25560), és ezt nem tudtam megoldani, utánanéztem és az eredmény ugye 11/36. Esetleg erre az egyszerűsítésre van valami módszer, trükk?, vagy, hogyan tudom gyorsan kiszámolni, kilogikázni az eredményt?
1

Felbontod prímtényezők szorzatára:

7810 = `2*5*11*71`

25560 = `2*2*2*3*3*5*71`

`7810/25560` = `(cancel(2)*cancel(5)*11*cancel(71))/(cancel(2)*2*2*3*3*cancel(5)*cancel(71))` = `11/(2*2*3*3)` = `11/36`
2