Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni mindegyik feladat kéne!

Főoldal » Középiskola » Kémia
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1,

`C_6H_(12)O_6` `rightarrow` 2 `C_2H_5OH` + 2 `CO_2`

Legfeljebb 15-18 %-os alkohol állítható elő így. Ha töményebb kell, akkor desztillálni kell.

2,

`C_nH_(2n+1)-OH` + 1,5n `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

`M_(C_nH_(2n+1)-OH)` = 12n+2n+2+16 = 14n+18 `g/(mol)`

4,6 g alkanol az `4.6/(14n+18)` mol

4,9 `dm^3` `CO_2` az pedig `4.9/24.5` = 0,2 mol

1 mol alkanol égetésével keletkezik n mol `CO_2`; ugyanakkor

`4.6/(14n+18)` mol alkanol elégetésével keletkezik 0.2 mol `CO_2`

`4.6/(14n+18) = 0.2/n`

4,6n = 0,2(14n+18)

1,8n = 3,6

n = 2

A keresett alkanol az etanol (`C_2H_5-OH`).
1