Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érvelés

4120
Érvelés

„Hazudni néha muszáj. Annak ellenére van ez így, hogy tartós és fontos emberi kapcsolataink mindmind az őszinteségre épülnek. A hazugságok, becsapások, apróbb füllentések azonban egész életünkben végigkísérnek. Hiszen néha éppen azért nem mondunk igazat, hogy megkíméljük a másikat valamitől. Az egyenesség ugyanakkor az egyik legfontosabb emberi erény. Őszinteséget várunk a barátainktól, a családtagjainktól és természetesen a szerelmünktől is. De nem mindig és minden körülmények között.”



Kocsis Tímea: Kegyes és kegyetlen hazugságok Forrás: http://www.bama.hu/elet-stilus/elet-stilus/kegyes-es-kegyetlen-hazugsagok-22511



Foglaljon állást a fenti szövegrészletben megfogalmazott gondolatokkal kapcsolatban! Mit nevezünk kegyes hazugságnak? Létezik-e olyan élethelyzet, amelyben erkölcsileg elfogadható, ha nem mondunk igazat? Állásfoglalását 3-5 érvvel támassza alá!
Terjedelem 120-200 szó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nyelvtan, érvelés, érettségi, T1C
1
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Kegyes hazugságnak nevezzük azt, ahogy a fenti szövegben is leírták, amikor valakit az igazságtól szeretnénk megóvni. Erre példa lehet akár, hogy egy orvos óvatosan fogalmaz a beteg családtagainak, vagy azt mondja van remény, pedig ez nem feltétlen igaz. De hétköznapibb példát is kereshetünk, például a szüleidnek nem mondod meg rögtön, hogy megkaptad azt az egyest, hanem hazudsz, hogy jaj még a tanár nem osztotta ki a dolgozatot.
Alapvetően szerintem olyan élethelyzet nincs, ahol el lehet fogadni a hazugságot, vagy a füllentést. Igazából a másiknak ezzel olyan képzetet adunk, amit az igazság közlésével nem feltétlen. Ráadásul a hazugság egy reményt állít fel, és amikor az igazság kibukik, az összetöri a másikat és bizalmatlan lesz másokkal szemben is.

igaz ezek nem konkrét érvek.
Akkor ha mondjuk az ellen indulsz, hogy nincs olyan élethelyzet, amikor elfogadható, akkor írhatod azt, hogy azért nincs, mert ha később kiderül az igazság, akkor a másik belül összetörik. Esetleg az igazság sokszor célravezetőbb tud lenni, illetve ha igazat mondunk, és egyenesek vagyunk másokkal, akkor jobban megbíznak bennünk, mert ahogy fenti szöveg említi őszinteséget várunk a barátainktól, a családtagjainktól és természetesen a szerelmünktől is.

Ha viszont mellette érvelsz, hogy létezik, akkor sokszor saját magunkat védjük egy-egy hazugsággal, vagy másokat védünk meg vele. Például egy szülő egy a kisgyerekének nem mondja meg, hogy meghalt a kedvence, mivel azzal egy maradandó tarumát okozna a gyereknek. De hazudni sokszor könnyebb magunknak és másoknak is.

Ezek lehet nem tökéletes érvek, de talán így könnyebb érvelő fogalmazást írni. Esetleg ajánlom a figyelmedbe azt, hogy az érveket vázlatosan írd ki magadnak, akár példákkal alátámasztva és utána építsd bele a fogalmazásodba.

Remélem tudtam segíteni. További szép napot!
2