Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
394
Ha Önnek az autójával meg kell tennie 100 kilométert, mennyi energiafelhasználásnak felel meg ez, ha a n-oktánt tekintjük üzemanyagnak és az autójának átlagos fogyasztását veszi figyelembe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1



Kell hozzá pár adat a függvénytáblázatból.

`M_("oktán")` = 114 `g/(mol)`

`Delta_k H_(oktán)` = -372 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H_(CO_2)` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H_(H_2O)` = -242 `(kJ)/(mol)`

`rho_("oktán")` = 0,703 `g/(cm^3)`

Lejátszódó folyamat:

`C_8H_(18)` + 12,5 `O_2` = 8 `CO_2` + 9 `H_2O`

`Delta_r H` = `8*Delta_k H_(CO_2)+9*Delta_k H_(H_2O)` - `Delta_k H_("oktán")` = kiszámolod

Ez 1 mol oktán égésekor lesz, ami 114 g

Nekünk 100 km-en fogyaszt az autónk (legyen) 5 liter oktánt, ami `m=rho_("oktán")*V` = `0.703*5000` = 3515 g

ha megvan, hogy 114 g oktán égésével mennyi hő keletkezik, akkor már csak azt kell kiszámolni, hogy 3515 g oktán égésével mennyi hő keletkezik. Ezt kJ-ban kapod meg.
0