Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
Segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`a_3` = `a_1+2d` = -9

`a_4` = `a_1+3d` = -2

kivonva egymásból

d = -2-(-9) = 7

Az egyikbe visszahelyettesítve:

`a_1+2*7` = -9

`a_1` = -9-14 = -23

`a_2` = `a_1+d` = `-23+7` = -16


2,

`a_1` = `5/2`

`a_2` = `4/3` = `a_1+d`

d = `a_2-a_1` = `4/3-5/2` = `(8-15)/6` = `-7/6`

`a_3` = `a_2+d` = `4/3-7/6` = `1/6`

`a_4` = `a_3+d` = `1/6-7/6` = -1


3,

a,

`a_1` = 6x-5

`a_2` = 3x-2

`a_3` = 2x+7

`a_3-a_2=a_2-a_1`

2x+7-(3x-2) = 3x-2-(6x-5)

-x+9 = -3x+3

2x = -6

x = -3


b,

`b_1` = 9x-5

`b_2` = 7x+3

`b_3` = 8x-9

`b_3-b_2=b_2-b_1`

(8x-9)-(7x+3) = (7x+3)-(9x-5)

x-12 = -2x+8

3x = 20

x = `20/3`


4,

`a_9` = `a_1+8d` = 60

`a_(15)` = `a_1+14d` = 102

kivonjuk egymásból a két egyenletet:

6d = 42

d = 7

egyikbe visszahelyettesítünk:

`a_1+8*7` = 60

`a_1` = 4
0