Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1314
Egyik derékszögű háromszög egyik szöge 15°-kal kisebb, mint a másik. Mekkorák a háromszög szögei?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, háromszög, szöveges, szöveg, szöveges feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Két lehetőség van:

1. Az egyik a derékszög, az fix, a másik kettő viszonya lesz a 15 fok.

Az egy x fokos, a másik x-15 fokos.

x+(x-15) = 90

2x-15 = 90

2x = 105

x = 52,5 °

Így a szögek: `alpha= 52.5°`; `beta=37.5°` (`gamma=90°`)

2. Az egyik szög a derékszögnél kisebb 15°-kal.

Így aztán `alpha=90-15=75°` és `beta=90-75=15°` (`gamma` továbbra és 90°).
Módosítva: 5 éve
1