Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területösszeg minimalizálása?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1144
Adott 20 cm hosszúságú szakaszt két részre osztunk majd az egyik fölé négyzetet, a másik fölé félkört rajzolunk. Keressük meg, hogy milyen hosszúságú szakaszoknál lesz a területösszeg minimális?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két szakasz a 2r és a 20-2r
Keressük T = r²π/2 + (20-2r)² minimumát.
T = r²π/2 + 400 - 2·20·2r + 4r²
= (4+π/2)·r² - 80·r + 400
Legyen z =  4+π/2 
T = z²·r² - 80r + 400
Alakítsuk teljes négyzetté:
= (z·r - 40/z)² - 1600/z² + 400

Mivel bárminek a négyzete nem lehet negatív, ezért ennek akkor minimális az értéke, ha a négyzetes tag éppen nulla:
z·r - 40/z = 0
r = 40/z²
r = 40/(4+π/2)

Vagyis a szakasz egyik vége, ahová a félkört rajzoljuk, 2r = 80/(4+π/2) kell legyen.
0