Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

The chemistry homework started to taste like can i be a stripper?

Főoldal » Középiskola » Kémia
487
Mennyi annak az oldatnak a molaritása, amelynek 2,50 dm3 -e 5,00 dm3 standardállapotú oldott kénhidrogént tartalmaz? És ha valaki el tudná mondani, hogy dm3-ból, hogy lesz mol, akkor adnék csokit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A `dm^3`-ből úgy lesz mol, hogy a standardállapot segít. A standardállapot azt jelenti, hogy a hőmérséklet 25 °C, a nyomás légköri (101325 Pa). Itt két lehetőség van:

1. Ismerve a körülményeket és az egyetemes gáztörvényt, kiszámoljuk az anyagmennyiséget:

Minden paramétert átváltunk SI-be.

p = 101325 Pa

T = 25 °C = 298,15 K

V = 5 `dm^3` = 0,005 `m^3`

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)` ; ez az egyetemes gázállandó, nincs mit rajta ragozni.

Az egyetemes gáztörvény:

`p*V=n*R*T`

n = `(p*V)/(R*T)` = `(101325*0.005)/(8.314*298.15)` = 0,204 mol

2. Használjuk a megszokott képletet, miszerint

1 mol gáz térfogata (legyen szó bármilyen gázról) standard körülmények között 24,5 `dm^3`.

Akkor hány mol lesz 5 `dm^3` gáz?

x = `5/24.5` = 0,204 mol

Na ezt is megtudtuk, jöhet a csoki. ;)

2,5 `dm^3` oldatban van 0,204 mol kénhidrogén

1 `dm^3` oldatban van `1/2.5*0.204` = 0,0816 mol kénhidrogén

A `H_2S`-oldat molaritása 0,0816 `(mol)/(dm^3)`.
1