Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Sztöchiometriai feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
510
Mekkora anyagmennyiségű és mekkora térfogatú standardállapotú hidrogéngáz fejleszthető 300 cm3, 20 tömegszázalékos kénsav oldatból, ha tudjuk, hogy az oldat sűrűsége 1,140 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

300 `cm^3` oldat tömege `V=m/rho` = `300/1.14` = 263,16 g

100 g oldatban van 20 g kénsav

263,16 g oldatban van `263.16/100*20` = 52,63 g kénsav, ami `52.63/98` = 0,537 mol kénsav

Ebból a mennyiségből ugyanennyi mol hidrogén fejleszthető.

1 mol hidrogéngáz térfogata 24,5 `dm^3`

0,537 mol hidrogéngáz térfogata `0.537*24.5` = 13,16 `dm^3`

13,16 `dm^3` standardállapotú hidrogéngáz fejleszthető.
1