Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrolízis-állandó megadása SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
485
Sziasztok! Az alábbi feladatban szeretném kérni a segítségeteket. Csak ennyi adat van megadva. Ebből hogyan lehet megállapítani a hidrolízis-állandót?

,,Hidrolízis-állandó levezetése, megadása!
karbonát-ion, foszfát-ion, ammónium-ion,
klorid-ion"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, hidrolízis, állandó, sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Karbonát-ion:

`CO_3^(-2)` + `H_2O` `leftrightarrow` `HCO_3` + `OH^-`

`K_h` = `([HCO_3^-]*[OH^-])/([CO_3^(-2)])`


Foszfátion:

`PO_4^(3-)` + `H_2O` `leftrightarrow` `HPO_4^(2-)` + `OH^-`

`K_h` = `([HPO_4^(2-)]*[OH^-])/([PO_4^(3-)])`


Ammóniumion:

`NH_4^+` + `H_2O` `leftrightarrow` `NH_3` + `H_3O^+`

`K_h` = `([NH_3]*[H_3O^+])/([NH_4^+])`


Kloridion:

`Cl^-` + `H_2O` `leftrightarrow` `HCl` + `OH^-`

`K_h` = `([HCl]*[OH^-])/([Cl^-])`
1