Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
496
Kálium-hidrogén-karbonátot, kálium-karbonátot és stroncium-karbonátot tartalmazó keveréket 400 fokon hevítve, a kálium-hidrogén-karbonát kálium-karbonáttá alakul, és a keverék tömege az eredeti 92%-ára csökken. Ha a keletkezett porkeveréket tovább hevítjük 1300 fokra, akkor a stroncium-karbonát bomlik: a porkeverék tömege az előző hevítés maradékának a 94,3%-a. Számítsuk ki a kiindulási keverék összetételét! (n/n%, m/m%)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, reakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első körben:
`2` `KHCO_3` = `K_2CO_3` +`CO_2`
`SrCO_3` = `∅`
`K_2CO_3` = `∅`
Második körben:
`SrCO_3` = `SrO` + `CO_2`
`K_2CO_3` = `∅`

Álljon a porkeverék x mol `K_2CO_3`-ból y mol `SrCO_3`-ból és z mol `2` `˙KHCO_3`
Mivel %-kos értéket adtak meg, induljunk ki 100g keverékből összesen
A moláris tömegek ismeretében felírható az 1. összefüggés:
`100,1z + 147,6y + 138,2x = 100g`
Tudjuk, hogy elsőkorben a tömeg 92%-ra, tehát itt 92g-ra csökken. Ha eredetileg z mol `˙KHCO_3`-m volt, akkor belőle `z/2` mol `K_2CO_3` +`CO_2` keletkezik. Mivel a távozó tömeg a `CO_2` anyagmennyiségéből fakad, így z értéke megadható:
`z/2` = `8/44` = `0,3636`
A második bomlás eredménye így:
`103,6y` + `138,2*(x+0,182)` = `86,756`
az egyenletrendszert így kiszámolhatjuk:
`y = 0,119` `z = 0,3636` `x = 0,333`
tehát a keverékben eredetileg: 17,56g `SrCO_3`, 46,02g `K_2CO_3`, 36,40g `KHCO_3` volt, melyek grammban megadott értéke megegyezik a tömegszázalékos értékükkel.
Módosítva: 5 éve
0