Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika súrlódás és nyomóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
860
Egy 30 fokos lejtőn egyenletesen húzunk felfelé egy 70 kg-os súlyt. Mekkorának
kell lennie ennek a lejtővel párhuzamos húzóerőnek, ha a súly és a lejtő közötti a
súrlódási együttható 0,4?

A liftben egy 54 kg –os ember mérlegen áll . Mekkora nyomóerőt
mutat a mérleg, ha ugrál a liftben és a tartókötél
elszakad?

Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, súrlódás, nyomóerő, Lift
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábra

A test egyenletes mozgást végez, a rá ható erők eredője nulla.

A lejtő irányú erők:

`m*g*sinalpha` = `F_h` + `mu*m*g*cosalpha`

`70*10*sin30` = `F_h` + `0.4*70*10*cos30`

350 = `F_h` + 242,5

`F_h` = 350-242,5 = 107,5 N



2, Nullát mutat a mérleg. Zuhan minden, az ember súlya a liftben:

F = `m*(g pm a)`, attól függően, hogy merre mozog a lift. Itt most lefelé és g = a, ezért F = `m*(g-g)` = 0 N
1