Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvény,moláris tömeg

Főoldal » Középiskola » Kémia
343
Két héliummal töltött gáztartályt egy csappal ellátott vékony cső köt össze. Az egyik tartály térfogata 0,340 m3, benne a hélium nyomása 387 kPa. A másik tartály térfogata 54,2 dm3, a hélium nyomása benne 522 kPa, a hőmérséklet mindkét tartályban 35,0 °C. A két tartály közti csapot kinyitva hagyjuk, hogy a gázok nyomása kiegyenlítődjön. Mennyi lesz a közös nyomás a gázok összekeveredése után? Tételezzük fel, hogy a két tartályt összekötő cső térfogata elhanyagolható, és a hőmérséklet nem változik. (Ne felejtse el megadni a mértékegységet is!)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`p_1*V_1+p_2*V_2` = `p*(V_1+V_2)`

p = `(p_1*V_1+p_2*V_2)/(V_1+V_2)` = `(387*0.34+522*0.0542)/(0.34+0.0542)` = 405,56 kPa
0