Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer segítség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
x²+y²=5
x-y=-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
másodfokú, Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

I. x²+y²=5
II. x-y=-1

Most a II.-ból fejezzük ki pl. az x-et:

x=-1+y=y-1

Ezt pedig helyettesítsük be az I.-be:

(y-1)²+y²=5

Bontsuk fel a zárójelet:

y²-2y+1+y²=5

2y²-2y=4

Nullára rendezve (mivel ez egy másodfokú egyenlet):

0=2y²-2y-4

Megoldva: y₁,₂=(2+-√(2²+4·2·4))/4 --> y₁=2; y₂=-1

Mivel mindkettő értelmes megoldás, ezért ezeknek kettő x is megfelel:

x₁=y₁-1=1
x₂==y₂-1=-2

Módosítva: 9 éve
-1