Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1535
Mekkora a téglalap területe, ha a kerülete 48 cm, és az egyik oldal háromszorosa a másiknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
T=?
K=48 cm
oldalai:
a=?
b=?
Azt tudjuk, hogy egyik oldala 3szorosa a másiknak, tehát b=3a
K=2(a+b) amiből így
K=2(a+3a) lesz
Helyettesítsük be az adatokat és vonjuk össze
48=2(4a) (a zárójel egyből elhagyható, szemléltetésnek hagytam fenn)
48=2*4a
48=8a (osszunk 8-al)
6 [cm]=a
tehát így az "a" oldal 6, a "b" oldal 3*6 lesz, ami 18
írjuk fel, hogy átláthatóbb legyen
a=6 cm
b= 3*6=18 cm
T=ab
T=6*18
T=108 [cm²]
A téglalap területe 108 cm²
0