Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerűen nemtom megoldani

Főoldal » Általános iskola » Matematika
838
Pénzem 20%-án ceruzát, 3/10 részén könyvet, harmad részén füzetet vásároltam, és még így is megmaradt 75 fabatkám. Hány fabatkám volt? Mennyibe került a ceruza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem szeretnélek összezavarni, hogyha nem tanultátok még az egyenleteket, de én az alábbi módon oldanám meg:
Legyen a pénzem x fabatka, mert nem tudom, mennyi pénzem van. De jelölhetem y-al, ?-el, almával körtével, ez nem lényeges
Mit veszek?
Veszek ceruzát, a teljes pénzem 20%-áért, vagyis a `2/10 = 1/5` részéért -> úgy is írhatom, hogy `x*(1/5)` pénzt költök ceruzára
Veszek könyvet a teljes pénzem 3/10 részén, az előző logikai alapján `x*(3/10)`
Veszek füzetet a harmad részén; `x*(1/3)`
És még így is maradt 75 fabatkám, tehát ha ezeket az értékeket összeadom és kivonom az eredeti pénzemből (x) akkor annak az értéke 75 lesz
Tehát `x`-`(x*(1/5) + x*(3/10) + (1/3)x)` = 75
Így egy egyenletet kapok, melyet bárhogyan megoldhatok.
Számoljuk ki először a zárójelben lévő tagot:
Átírhatom az alábbi formába (így átláthatóbb)
`x/5` + `(3x)/10` + `x/3`
Beírhatom ezt a számológépbe, de közös nevezőre is hozhatom őket:
`6x/30` + `9x/30` + `10x/30` =
Ha a tagokat összeadom, az alábbi összefüggést kapom:
`25x/30`
Tehát
`x`-`25x/30` = `75` vagyis `5x/30` = 75
Felszorzok 30-al, majd osztok 5-tel:
x = 450
Tehát eredetileg 450 fabatkám volt
Leellenőrizhetem a kapott értékemet: 450*1/3 + 450*1/5 + 450*3/10 = 375
1