Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
515
Mekkorák a téglalap területe, ha a kerület 48 cm, és az egyik oldal háromszorosa a másiknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
T=?
K=48 cm
oldalai:
a=?
b=?
Azt tudjuk, hogy egyik oldala 3szorosa a másiknak, tehát b=3a
K=2(a+b) amiből így
K=2(a+3a) lesz
Helyettesítsük be az adatokat és vonjuk össze
48=2(4a) (a zárójel egyből elhagyható, szemléltetésnek hagytam fenn)
48=2*4a
48=8a (osszunk 8-al)
6 [cm]=a
tehát így az "a" oldal 6, a "b" oldal 3*6 lesz, ami 18
írjuk fel, hogy átláthatóbb legyen
a=6 cm
b= 3*6=18 cm
T=ab
T=6*18
T=108 [cm²]
A téglalap területe 108 cm²
0