Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem segítsenek a matematikában

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
Az ABC derékszögű háromszögben C csúcsnál derékszög van. AC=18 cm, BC=15cm. A háromszögben O olyan belső pont, amelyre OAB, OAC és OBC háromszögek egyenlő területűek.
a, Adjuk meg az O pont távolságát a befogóktól.
b, Mekkora OC szakasz hossza?

Kérem segítsenek, hálás lennék érte!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nagy háromszög területe

`T_(ABC)` = `(AB*AC)/2` = `(18*15)/2` = 135 `cm^2`

A kis háromszögek területe tehát:

`T_(AOB)=T_(AOC)=T_(BOC)` = `135/3` = 45 `cm^2`

`T_(AOC)` = `((AC)*m_(AC))/2`

45 = `(18*m_(AC))/2`

a,

`m_(AC)` = `(2*45)/18` = 5 cm

`T_(BOC)` = `((BC)*m_(BC))/2`

45 = `(15*m_(BC))/2`

`m_(BC)` = `(2*45)/15` = 6 cm

b,

`(OC)^2` = `m_(AC)^2` + `m_(BC)^2`

OC = `root()(5^2+6^2)` = `root()(61)` = 7,81 cm
0