Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
Útópiában a szakszervezetek kiharcolták, hogy a bérek minden évben 5 %-kal
növekedjenek. Hány év alatt duplázódna meg a 167 000 forintos minimálbér? Levezetve kérném köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Mindegy, hogy mennyit duplázunk meg, az nem függ a kiindulási összegtől.

2 = `(1+0.05)^n`

De ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor odaírhatod, úgy el kell velük osztani mindkét oldalt.

`lg 2 = n*lg(1.05)`

n = `(lg2)/(lg1.05)` = 14,2

15 év múlva duplázódik meg a bér.

Ha nagyon kell a bérrel foglalkozni, akkor

`2*167000= 167000*(1+5/100)^n`
0