Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
A matektanárnak megtetszett egy bicikli, ami 160 000 forintba kerül. Most csak
120 000 Ft-ja van. Ha ezt befektetné évi 9%-os kamatra, akkor mennyi idő múlva jönne
össze a bringa ára? Levezetve kérném Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kamatos kamat számítás képlete:

160 000 = `120000*(1+9/100)^n`

Ahol n az évek száma.

`160000/120000` = `4/3` = `1.09^n`

`lg 4/3` = `n*lg1.09`

n = `(lg 4/3)/(lg1.09)` = 3,34

Négy évet kell várnia, hogy megvehesse a biciklit (mert évente kamatozik és 3 év múlva még nem lesz meg a pénze).
0