Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koffein

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
Egy csésze kávé kb. 100 mg koffeint (C₈H₁₀N₄O₂) tartalmaz. Ha a szervezetben lebomlik, 1 mmol koffein kb. 0,4 mmol formaldehidet eredményez.
Hány gramm formaldehidet termel egy ember egy nap 8 óra alatt, ha óránként megiszik egy csésze kávét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A koffein moláris tömege: 8*12+10+4*14+2*16 = 194g/mol
egy csésze kávéban 0,1g = 0,1/194mol koffeint tartalmaz
Mivel 1mmol koffeinből 0,4mmol formaldehid lesz, így
0,1/194-molból 0,1*0,4/194 = 1/4850 ~ 0,0002mol HCOH
0,0002mol*30g/mol = ~6,19 mg
Ez ugye óránként keletkezik, tehát a végeredmény 8*6,19mg = 49,52mg HCOH
Hiába erős sejtméreg a formaldehid, halálos értéke 42kg/mg, így az emberi máj hamar semlegessé teszi.
0