Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
350
Hány kJ hő szabadul fel, ha elégetünk 26,9 g ciklopentánt? A ciklopentán égéshője -3293 kJ/mol.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióegyenlet:
C5H10 + 7,5 O2 ⇒ 5CO2 + 5 H2O
n = 26,9g/M ; M=70g/mol; tehát n=26,9/70 n ~ 0,384mol
Az égéshő definíciója alapján tehát 1 mol C₅H₁₀ égésekor -3293kj energia szabadul fel
De nekem most csak 0,384 mol ciklopentánom van
0,384*(-3293) = 1264,5kJ = ΔrH
1