Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
323
Hány m3 18,6°C-os, 104,3 kPa nyomású propánt kell elégetni ahhoz, hogy 725 kJ hő szabaduljon fel? A propán égéshője -2221 kJ/mol.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Számoljuk ki a moláris térfogatot
Vm = RT/p = 8,314*(273+18,6)K / 104,3 = 23,244dm³/mol
A propán égése:
C₃H₈ + 5 O₂ ⇒ 3CO₂ + 4H₂O
1 mol C₃H₈ égésekor -2211 mol energia szabadul fel.
725 kJ energia -> -725/2211 * 1 mol = 0,328mol
V = Vm*n = 23,244*0,328 = 7,622dm³
1