Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
416
Hány kJ hő szabadul fel, ha elégetünk 30,4 dm3 térfogatú, 24,5°C hőmérsékletű, 0,099 MPa nyomású etánt? Az alábbi képződéshőket ismerjük: ΔkH(CO2) = -394 kJ/mol, ΔkH(H2O) = -242 kJ/mol, ΔkH(C2H6) = -84.6 kJ/mol

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`Delta_r H` = `(2*Delta_k H_(CO_2)+3*Delta_k H_(H_2O))-(Delta_k H_(C_2H_6))` = `(2*(-394)+3*(-242))-(-84.6)` = -1429,4 `(kJ)/(mol)`

V = 30,4 `dm^3` = 0,0304 `m^3`

p = 0,099 MPa = 99000 Pa

T = 24,5 °C = 297,5 K

`pV=nRT`

n = `(pV)/(RT)` = `(99000*0.0304)/(8.314*297.5)` = 1,217 mol etánunk van.

1 mol etán elégetésekor 1429,4 kJ hő szabadul fel.

1,217 mol etán elégetésekor `1.217*1429.4` = 1740 kJ hő szabadul fel.
1