Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
475
Hány cm3 etanolt égettünk el, ha az égéskor 464,0 kJ hő szabadult fel? Ismerjük az etanol sűrűségét: 0.789 g/cm3, valamint az alábbi képződéshőket: ΔkH(CO2) = -394 kJ/mol, ΔkH(H2O) = -242 kJ/mol, ΔkH(C2H5OH) = -278 kJ/mol,

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_5OH` + `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

A folyamat reakcióhője: a keletkezett anyagok képződéshője - a kiindulási anyagok képződéshője.

Elemek képződéshője nulla.

`Delta_r H` = `(2*Delta_k H_(CO_2)+3*Delta_k H_(H_2O))-(Delta_k H_(C_2H_5OH))` = `(2*(-394)+3*(-242))-(-278)` = -1236 `(kJ)/(mol)`

Ez azt jelenti, hogy 1 mol (46 g) etanol elégetésekor 1236 kJ hő szabadul fel.

hány g etanol elégetésekor szabadul fel 464 kJ hő?

x = `464/1236*46` = 17,27 g

V = `m/rho` = `17.27/0.789` = 21,9 `cm^3`

21,9 `cm^3` etanolt égettünk el.
1