Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1002
Egy szén-dioxidból és oxigénből álló gázelegy átlagos moláris tömege 34,8 g/mol. Hány térfogatszázalék oxigént tartalmaz a gázelegy?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

Az elegyben van x térfogat% `O_2` és 100-x térfogat% `CO_2`. Gázok esetén a térfogat% és a mol%-os összetétel megegyezik.

`M_("elegy")` = `(x_(O_2)*M_(O_2)+x_(CO_2)*M_(CO_2))/100`

`34.8=(x*32+(100-x)*44)/100`

x = `(100*(44-34.8))/(44-32)` = `76.dot(6)`

Az elegy `76.dot(6)` térfogat% oxigént tartalmaz.
1