Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
645
Egy szén-monoxidból és hidrogénből álló gázkeverék 39,1 tömegszázalék hidrogént tartalmaz. Mennyi a gázkeverék átlagos moláris tömege?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(CO)` = 28 `g/(mol)`

100 g elegyben van 39,1 g hidrogén, ami `39.1/2` = 19.55 mol `H_2`

és

100-39,1 = 60,9 g CO, ami `60.9/28` = 2,175 mol CO

Összesen van tehát 19,55 + 2,175 = 21,725 mol elegy.

`M_("elegy")` = `(n_(H_2)*M_(H_2)+n_(CO)*M_(CO))/n_ö` = `100/21.725` = 4,6 `g/(mol)`

A gázelegy moláris tömege 4,6 `g/(mol)`.
1