Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
479
Egy tartályban 355 cm3 térfogatú, 18,2 °C hőmérsékletű, 9,44 bar nyomású gáz van. Hány dm3 térfogatot tölt be ez a gáz, ha a tartályból kiengedve a hőmérséklete 34,8 °C lett, nyomása pedig 1,02 bar?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`V_1` = 355 `cm^3`

`p_1` = 9,44 bar

`T_1` = 18,2 °C = 291,2 K

`T_2` = 34,8 °C = 307,8 K

`p_2` = 1,02 bar


`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`V_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(T_1*p_2)` = `(9.44*355*307.8)/(291.2*1.02)` = 3473 `cm^3` lesz a gáz térfogata.
1