Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség, nem értem a matek házit, legyen szíves valaki segíteni benne. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
1) Egy 9 cm sugarú körben az alfa középponti szöghöz 11 cm-es ívhossz tartozik. Határozd meg alfa értékét! Mekkora területű körccik tartozik az alfa szöghöz?
2) Mekkora a sugara annak a körnek, amelyben a 72 fokos középponti szöghöz 19 cm2 területű körcikk tartozik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség!!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
r=9 cm
i=11 cm
α=?

α értékét kifejezzünk a körcikk hosszának képletéből, ami
i= (rαπ)/180 behelyettesítjük azokat az értékeket amiket már tudunk
11 = (9πα)/180 /*180
1980 = 9πα /:9π
α=70,03°

T= (r²απ)/ 180
T= (9²*70,03*π) / 180
T= 99,38 cm²

2.)
α=72°
T=19 cm²
19 = (r²*72*π) / 180 /*180
3420 = r²*72*π /:72π
15,12 = r² /gyököt vonunk
r=3,89 cm
0