Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
789
Két héliummal töltött gáztartályt egy csappal ellátott vékony cső köt össze. Az egyik tartály térfogata 0,258 m3, benne a hélium nyomása 390 kPa. A másik tartály térfogata 76,9 dm3, a hélium nyomása benne 605 kPa, a hőmérséklet mindkét tartályban 35,0 °C. A két tartály közti csapot kinyitva hagyjuk, hogy a gázok nyomása kiegyenlítődjön. Mennyi lesz a közös nyomás a gázok összekeveredése után? Tételezzük fel, hogy a két tartályt összekötő cső térfogata elhanyagolható, és a hőmérséklet nem változik. (Ne felejtse el megadni a mértékegységet is!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Amikor a két tartályt egybenyitom, a térfogatuk összeadódik.
Érdemes kiszámolni a két gáz anyagmennyiségét a két tartályban:
pV=nRT ; n = pV/RT R mértékegységeket az egyszerűség kedvéért nem tüntetem fel a számolásokban
1. tartály: 390000Pa*0,258m3 / 8,314*(273+35)K = 39,3mol
2. tartály: 76,9dm3*605kPa / 8,314*(273+35)K = 18,17 mol ~ 18,2mol
Egybenyitás után a térfogat 344,9dm3
p-t keresem, p=nRT/V p = (39,3+18,2)mol*8,314*308K / 344,9dm3 = 426,9kPa

Módosítva: 5 éve
1