Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvény,moláris tömeg

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
537
Egy tartályban 210 cm3 térfogatú, 16,2 °C hőmérsékletű, 8,14 bar nyomású gáz van. Hány dm3 térfogatot tölt be ez a gáz, ha a tartályból kiengedve a hőmérséklete 27,7 °C lett, nyomása pedig 1,01 bar?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A kérdés elég értelmetlen, attól, hogy Felsőoktatás/Kémia van megjelölve (ami persze nem igaz), még lehetne normálisan feltenni (tudom, hogy így volt leírva, szóval a könyv hibája).

Adott tartály, aminek fix a térfogata. Kiengedjük a gázt. Hova engedjük ki? Mert így most lett két halmazunk, az egyik a tartály, aminek a térfogata változatlan ( 210 `cm^3`), a másik meg a szabadba, ami szanaszét száll, akár könnyű, akár nehéz; de hogy egy helyben nem marad, az biztos.

Azt ki tudjuk számolni, hogy hány mol gázunk volt és hány mol gáz maradt, és ebből azt, hogy hányat engedtünk el. De azt, hogy "hány `dm^3` térfogatot tölt be", azt nem.

V = 210 `cm^3` = `2.1*10^(-4)` `m^3`

`p_1` = 8,14 bar = `8.14*10^5` Pa

`T_1` = 16,2 °C = 289,2 K

`n_1` = `(p_1*V)/(R*T_1)` = `(8.14*10^5*2.1*10^(-4))/(8.314*289.2)` = 0,071 mol

Alapból ennyi gázunk volt.

`p_2` = 1.01 bar = `1.01*10^5` Pa

`T_2` = 27,7 °C = 300,7 K

`n_2` = `(p_2*V)/(R*T_2)` = `(1.01*10^5*2.1*10^(-4))/(8.314*300.7)` = 0,0085 mol

Ennyi maradt a palackban, a különbséget kiengedtük.

De a tartály térfogata nem változott, a kiengedett gázé meg attól függ, hogy hova engedtük ki.
1