Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni ebbe a kémia házi feladatba? Előre is nagyon szépen köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Kémia
459
OLDATOK ÖSSZETÉTELE
1. 87 g KCl-ból és 390 g vízből hány mol%-os oldat készíthető?
2. 55 g sóból és 369 g vízből hány t%-os sóoldat készíthető?
3. 575 g 21 t%-os sóoldatból és 91 g vízből hány t%-os sóoldat készíthető?
4. 460 g 19 t%-os cukoroldatból és 23 g cukorból hány t%-os cukoroldat készíthető?
5. 694 cm3 2.057 mólos NaOH-oldat készítéséhez hány g NaOH szükséges?
6. 29 g NaCl-t vízben feloldottunk és 550 cm3 oldatot készítettünk. Hány mólos oldatot kaptunk?




Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`M_(KCl)` = 74,56 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

87 g KCl az `87/74.56` = 1,167 mol KCl

390 g víz az `390/18` = `21.dot(6)` mol `H_2O`

21,667 + 1,167 = 22,834 mol az oldat

22,834 mol oldatban van 1,667 mol KCl

100 mol oldatban van `100/22.834*1.667` = 5,11 mol KCl

Az oldat KCl-ra 5,11 mol%-os.


2,

55 g só + 369 g víz = 424 g oldat

424 g oldatban van 55 g só

100 g oldatban van `100/424*55` = 12,97 g só.

A sóoldat 12,97 tömeg%-os.


3,

100 g oldatban van 21 g só

575 g oldatban van `575/100*21` = 120,75 g só

hozzáadjuk a vizet, az oldat tömege nő, az oldott anyagá marad

575+91 = 666 g oldatban van 120,75 g só

100 g oldatban van `100/666*120.75` = 18,13 g só

A keletkezett oldat 18,13 tömeg%-os.


4,

100 g oldatban van 19 g cukor

460 g oldatban van `460/100*19` = 87,4 g cukor

hozzáadjuk a cukrot, az oldat tömege és az oldott anyag tömege is nő.

460 + 23 = 483 g oldatban van 87,4 + 23 = 110,4 g cukor

100 g oldatban van `100/483*110.4` = 22,86 g cukor

A kapott cukoroldat 22,86 tömeg%-os.


5,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban van 2,057 mol NaOH

694 `cm^3` oldatban van `694/1000*2.057` = 1,428 mol NaOH, aminek a tömege `1.428*40` = 57,1 g.

Az oldat elkészítéséhez szükséges 57,1 g NaOH.


6,

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

550 `cm^3` oldatban van 29 g NaCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/550*29` = 52,73 g NaCl; ami `52.73/58.5` = 0,9 mol

A készített NaCl-oldat 0,9 `(mol)/(dm^3)`-es.
0