Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
898
Hidrogén-szén-monoxid gázelegyet ötszörös térfogatú, azonos állapotú levegővel kevertünk össze. Szikra hatására a reakcióelegyet felrobbantottuk. Az eredeti körülmények visszaállítása után megvártuk, amíg a vízgőz lecsapódik, és a keletkező gázelegy térfogatát megmérve azt tapasztaltuk, hogy a térfogat az eredeti, levegőmentes gázelegy térfogatának az 5,1-szerese lett. A levegő 20 tf% oxigént és 80 tf% nitrogént tartalmaz
a) Határozd meg a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét!
b) Hány százalékos levegőfelesleget alkalmaztunk?
c) Határozd meg a kiindulási gázelegy átlagos moláris tömegét!
d) Határozd meg a kiindulási elegy 0,880 g-jának térfogatát 97 kPa nyomáson 28 °C hőmérsékleten!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
induljunk ki 1 dm3 anyagból
x H2 + 0,5xO2 → xH2O
(1-x)CO + 0,5(1-x)O2→ (1-x)CO2
A térfogatarány 1:5, melyből az O2 egyébként 0,2*5 = 1, N2 pedig 4dm3
Azt is tudjuk, hogy a reakció utáni vízmentes elegy térfogata 5,1dm3 lesz.
Meghatározhatjuk az elegy összetételét, hiszen a reakció maradék nélkül végbement. Tehát az elegyben N2,O2 és CO2 lesz benne.
Mennyi N2? -> 4dm^3
Mennyi O2? -> 1dm^3-0,5x
Mennyi CO2? -> (1-x)
Tehát tudjuk, hogy 4+1-0,5x+1-x = 5,1 ; ebből x = 0,6
Tehát az eredeti összetétel 60% H2, illetve 40% CO
b,
Az elhasznált oxigén térfogata: 0,4dm3
a maradék oxigén térfogata: 0,63
levegőfelesleg = oxigénfelesleg =elhasznált / maradék = 2 / 3
c,
Mivel gázokról beszélünk az anyagmennyiség-arány megegyezik a térfogataránnyal
Az átlagos moláris tömeg nem más, mint M1*n1 + M2*n2
Tehát M(átlagos)=0,6*2 + 0,4*28 = 12,4g/mol
d,
az átlagos moláris tömeg alapján 0,88/12,4 = n(elegy) = ~0,701 mol
Az egyszerűség kedvéért számoljuk ki a moláris térfogatot (Vm; Vm=V/n), ami a pV = nRT egyenletből Vm = RT/p
8,314*(273+28) / 97 = 25,8 dm3/mol
ha 1 mol elegy 25,8dm3 térfogatú, akkor 0,701 mol elegy 18,09 dm3
Módosítva: 5 éve
1