Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletrendszer.

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
A következő másodfokú egyenletre keresem a megoldást, tud valaki segíteni?
Egy számnak és egy másik szám négyszeresének az összege 27, négyzeteik különbsége –27.
Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, másodfokú, Egyenletrendszer, 27, -27
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

I. x+4y = 27

II. `x^2-y^2=-27`

I. x = 27-4y

II. `(27-4y)^2-y^2=-27`

II.

`729-216y+16y^2-y^2=-27`

`15y^2-216y+756=0`

`y_(1,2)` = `(216 pm root()(216^2-4*15*756))/30` = `(216pm36)/30`

`y_1` = 6

`y_2` = 8,4

I.

`x_1` = `27-4*6` = 3

`x_2` = `27-4*8.4` = -6,6

A megoldás tehát a 3;6 és a -6,6;8,4 számpárok.

Ellenőrzés!
2