Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1125
1, Mekkora tömegű 60 tömeg%-os kénsavoldatot lehet készíteni 100 g kén-
trioxidból? Mekkora tömegű víz szükséges ehhez?

2, 100 g vízben 20,0 g kén-trioxidot oldunk fel. Hány tömeg %-os kénsavoldatot
kapunk?

3, Hány g vízben kell feloldani 50,0 g kén-trioxidot, hogy 50 tömeg%-os
kénsavoldatot kapjunk?

4, Hány g 50,0 tömeg%-os kénsavoldatban kell feloldani 240 g kén-trioxidot,
hogy 93,5 tömeg%-os kénsavoldatot kapjunk?

5, Hány g kén-trioxidot oldottunk fel 60,0 g 4,9 tömeg%-os kénsavoldatban, ha
az oldat töménysége 12,25 tömeg%-ra növekedett?

Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(SO_3)` = 80 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

1,

100 g `SO_3` megfelel `100/80*98` = 122,5 g kénsavnak

100 g oldatban van 60 g kénsav

hány g oldatban lesz 122,5 g kénsav?

x = `122.5/60*100` = `204.1dot(6)` g kénsavoldatot lehet készíteni.

`204.1dot(6)-100` = `104.1dot(6)` g víz kell hozzá.


2,

Az oldat tömege lesz 100+20 = 120 g

20 g `SO_3` megfelel `20/80*98` = 24,5 g kénsavnak.

120 g oldatban van 24,5 g kénsav

100 g oldatban van `100/120*24.5` = `20.41dot(6)` tömeg%-os lesz az oldat.


3,

50 g `SO_3` az megfelel `50/80*98` = 61,25 g kénsavnak

Ha a keletkezett oldat 50 tömeg%-os, akkor az oldat tömege `61.25*2` = 122,5 g.

A hozzáadott víz tömege tehát 122,5-50 = 72,5 g.


4,

A `SO_3` is lehet egy oldat, ami `98/80*100` = 122,5 tömeg%-os (kénsavra nézve; nehéz elképzelni, de így van).

Felírható keverési egyenlet:

`x*50+240*122.5=(x+240)*93.5`

x = `(240*(122.5-93.5))/(93.5-50)` = 160 g szükséges az 50 tömeg%-os kénsavoldatból.


5,

Mint az előzőnél:

`x*122.5+60*4.9=(x+60)*12.25`

x = `(60*(12.25-4.9))/(122.5-12.25)` = 4 g `SO_3`-ot kell feloldani.
1